Friday, November 10, 2006

Teveu' de dincolo de realitate

Hipertrofierea unei trasaturi-cheie a insemnat moartea multor pradatori de succes. Mana-n mana cu hiperspecializarea pe un segment de vanat, tigrul cu colti sabie si multi alti confrati ai sai au pierit datorita exacerbarii coltilor care, pentru a o spune pe sleau, erau o fudulie ce sfida deja bunul-simt. Era logic, deci, sa moara, nu? O analogie nu prea stupida se poate face si cu situatia vajnicului plasmoi cu Ambilite, daca stam sa ne gandim. Iata cum un mare omnivor devine un carnivor de nisa, impodobit cu colti si toate cele - all show and ridicule.
Caci despre ridicol e vorba - ridicolul subtilizarii si remixarii unui spectacol deja regizat (desi televiziunea ne este vanduta ca "immitation of life"[hats off to REM]) este simptomatic pentru ceea ce arta imaginii a ajuns in mainile noastre. Aspiratia de a recrea realitatea in conditii de laborator pentru a ne putea fura in siguranta caciula atunci cand ne-o vindem tot noi de buna e de o candoare copilareasca ce ne arata imaturitatea. Installment no. 2 din homo faber mortus est, am putea zice - caci iata inca un pacat capital al nostru vizavi de responsabilitatea noastra creativa ca specie: nu (mai?) avem masura realului in arta.
Teveu', in sine benign ca inventie, a ajuns sa nu mai fie centerpiece-ul unei sezatori de mahala (suna mai sanatos decat pare), ci masinaria de furat caciula. S-ar zice ca pradatorul s-a eficientizat, daca victimele cad prada mai repe. Nu cred. Daca acum prada e mai fraiera, nu e meritul pradatorului, care nu mai are stil, eficienta sau demnitate. Conceptul de televiziune a murit prin materializarea, fie si simbolica, a aspiratiei ultime, obscene, de a detrona realitatea. Artificiul sfidator de bun-simt intrupat de luminitele dashtepte care dau vezi-Doamne un aer mai cu suspans si fiori lirici canned laughter-ului e semnul ca am dat de filonul unei grave alienari. Sau poate doar de ignoranta. Prefer sa cred ca e a doua (asa de alienat sunt).

2 comments:

Tsavatar said...

Tv-ul e noul camin. We gather round it, uitandu-ne la all the pretty lights like cavemen did. Diferenta e ca the pretty lights in the demon box sug intelectul ca un vampir/lipitoare CR17
Cat despre masura realului in arta.. Am avut-o vreodata? Toata ideea de arta se invarte in jurul statutului realitatii.
Arta nu poate sa fie reala. Arta a fost intotdeauna o stilizare sau o distorsionare a realitatii. De-aia lumile virtuale sunt cu elfi si draci si femei cu sani atat de mari incat in realitate le-ar rupe coloana.Realitatea is booooooring. Just like the misionary position. You need to tweak it to become interesting. In this case you tweak it to become art. Arta nu e o Forma la mana a treia cum ne zice taica Platon ci o Forma caruia i-a desenat cineva mustati si i-a scris frumos pe cur "spalama".

Anonymous said...

ia uite-i cum someaza... :)
the crowd screams for more...
they are throwing underwear at you...duck!